U BiH podijeljeni oko izbora u Crnoj Gori, Bećirović i Komšić uz Đukanovića
Istaknuto Nekategorisano Politika

U BiH podijeljeni oko izbora u Crnoj Gori, Bećirović i Komšić uz Đukanovića

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić u četvrtak su iskazali podršku predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću u nastojanju da dobije još jedan mandat na toj dužnosti, dok su iz Republike Srpske otvoreno podržali njegovog protukandidata Jakova Milatovića.

Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori zakazanog za 2. april Bećirović i Komšić u odvojenim su izjavama poduprli Đukanovića ističući kako je njegov ostanak na sadašnjoj dužnosti od ključnog značaja za očuvanje dobrosusjedskih odnosa dvije države.

Član Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović poručio je crnogorskim biračima kako je odluka što će je donijeti u nedjelju važna za sve.

“Nije svejedno što ćete odlučiti u nedjelju. Nije svejedno ni nama u BiH kakav ćete izbor napraviti. Mi našu BiH nikada nećemo izdati. Nemojte ni vi Crnu Goru. Nemojte izdati pretke, nemojte izdati povijest, čuvajte državu”, kazao je Bećirović.

Komšić je u video izjavi, također namijenjenoj crnogorskim biračima, kazao kako nije uobičajeno da se političari iz jedne zemlje očituju o izborima u drugoj zemlji, no u ovoj situaciji to smatra nužnim jer je Đukanović i kao premijer i kao predsjednik Crne Gore učinio sve da odnosi dvije zemlje budu iznimno prijateljski.

“Također je činjenica da tokom njegova mandata, bilo premijerskog, bilo predsjedničkog, BiH i Crna Gora nisu imale nikakvih otvorenih pitanja. I s te točke gledišta ja samo mogu reći da bih želio da se takva politika nastavi i ubuduće”, Komšićeva je poruka.

Đukanoviću je podrška ranije ove sedmice stigla i iz Udruženja Majke Srebrenice, čije su mu članice zahvalile na tome što je opetovano jasno osudio genocid počinjen nad srebreničkim Bošnjacima 1995. “Samo put kojim Milo Đukanović vodi državu može nastaviti te dobre odnose koje smo izgradili”, naveli su iz ovog udruženja.

Za razliku od njih većina političara iz reda bosanskih Srba podupire kandidaturu Jakova Milatovića, a Milorad Dodik svoje neprijateljstvo prema Đukanoviću odavno ne skriva.

Dodik je, dok je od 2018. do 2022. bio član Predsjedništva, vetom spriječio Đukanovićev službeni posjet BiH, a otvoreno je podržavao prosrpski blok stranaka tijekom posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

“Đukanović je jedan smutljivac”, kazao je ranije Dodik optužujući crnogorskog predsjednika jer vodi “antisrpsku politiku”.