U Bihaću se žale zbog sve većeg priliva migranata koje Hrvatska vraća
Istaknuto Politika

U Bihaću se žale zbog sve većeg priliva migranata koje Hrvatska vraća

Lokalne vlasti u Unsko-sanskom kantonu u Bosni i Hercegovini nezadovoljne su jer Hrvatska u tu zemlju vraća sve veći broj migranata i strahuju zbog moguće sigurnosne krize, pa je kantonalni premijer Mustafa Ružnić u četvrtak zatražio pomoć vlasti na razini države.

Mediji u BiH navode kako je u protekle dvije sedmice iz Hrvatske u BiH vraćeno do 500 ilegalnih migranata, a svi oni smješteni su u prihvatni centar Lipa, dvadesetak kilometara udaljen od Bihaća.

Taj je centar projektiran za smještaj do 1.500 osoba i sada se ubrzano puni.

BiH je obavezu preuzimanja migranata koji su ranije evidentirani kao osobe koje su ušle na teritoriju ove države preuzela temeljem sporazuma s Hrvatskom o readmisiji, a na njegovom poštivanju struktno insistira i Evropska komisija.

Hrvatska je od ulaska u šengenski prostor preuzela odgovornost za čuvanje vanjskih granica Unije, a granična crta s BiH proteže se na više od 1.000 kilometara.

Uz ranije izgrađeni centar u selu Lipa otvorenog tipa u koji su migranti mogli ulaziti i izlaziti kad god to požele sada je dograđen zatvoreni dio koji je opisan kao pritvorska jedinica namijenjena smještaju osoba za koje se procijeni da predstavljaju sigurnosni rizik.

Takve su osobe ranije uglavnom smještane u posebni centar u okolini Sarajeva gdje su čekali rješenje o deportaciji.

“U sklopu centra napravljena je jedinica koja liči na klasični zatvor. S aspekta ljudskih prava to je degutantno”, kazao je za portal Klix ministar za ljudska prava BiH Sevlid Hurtić koji je prošle sedmice posjetio kamp Lipa.

Ružnić je zbog otvaranja pritvorske jedinice kod Bihaća prosvjedovao u otvorenom pismu poslanom na adrese ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića i direktora Službe za poslove sa strancima Žarka Lakete.

Od njih traži da državne vlasti poduzmu mjere kako bi se migrante smjestilo i u druge prihvatne centre ranije uspostavljene u zemlji, ali i kako bi se dala garancija da smještaj onih koji su sigurnosna prijetnja neće biti opasnost za USK.

“U posljednje vrijeme u kanton se ‘slijevaju’ do sada najopasnije grupe migranata i ako smo do sada priliv migranata pripisivali nemaru i nebrizi državnih institucija, sad možemo reći da ih državne institucije organizirao i ciljano upućuju u ovaj dio BiH”, stoji u Ružnićevu pismu.

U Bihaću su posebno nezadovoljni načinom na koji Služba za poslove sa strancima upravlja prihvatnim centrom Lipa jer njihovo djelovanje ni na koji način nije pomoglo rješavanju problema ilegalnih migracija. 

Traže da se tijela državne vlasti jasno očituju poštuju li Srbija i Crna Gora sporazume o ponovnom prihvaćanju migranata koji s njihove teritorije ulaze u BiH i potom ilegalno prelaze granicu s Hrvatskom.