U Islamskom centru Zagreb održano predavanje o temi “Žena u Kur’anu” i predstavljanje istoimene knjige hafiza Benjamina Idriza
Društvo

U Islamskom centru Zagreb održano predavanje o temi “Žena u Kur’anu” i predstavljanje istoimene knjige hafiza Benjamina Idriza

U Islamskom centru Zagreb, večeras je u okviru tribine četvrtkom “dr. Sulejman Mašović” upriličeno predavanje o temi “Žena u Kur’anu” i promocija istoimene knjige hafiza dr. Benjamina Idriza imama Džemata Penzberg. O navedenoj temi, pored autora knjige, govorile su i mr. sc. m. Lamija Alili i dr. sc. Ajla Čustović. Uvodnu riječ prisutnima je uputila Nejra Kadić Meškić direktorica Centra za kulturu dijaloga koji je uz Medžlis Zagreb bio suorganizator večerašnjeg druženja. Prisutnima se obratio muftija akademik Aziz ef. Hasanović koji je ukazao na činjenicu da je običajno pravo nerijetko predominatno i uzrokom napravdi koje se čine prema ženama iako te negativne prakse nemaju nikakvih uporišta u izvorima islama. Mr. sc. m. Lamija Alili je istaknula da govor o pravima žena kroz govor o položaju žene u islamu u samoj osnovi je neprihvatljiv jer tretira ženu kao predmet koji se postavlja na određeno mjesto. Za usporedbu je istaknula primjer kraljice od Sabe i općenito je istaknula prikaz različitih primjera iz Kur’ana koji na najljepši način navodi brojne primjere koji govore o ženama, njihovoj ulozi i vrijednosti. 

Dr. sc. Ajla Čustović je rekla da je čitajući knjigu upoznala autora kojeg nije prije imala prilike sresti i prepoznala ga kao osobu koja je vrijedan sugovornik o ovoj temi. Istaknula je da brojni liberalni teoretičari govore o ženi i kako je vide u islamu kao nekoga koga treba spasiti jer je ugnjetavana, dok s druge strane u islamskom krugu teoretičara je žele sačuvati od nemorala i drugih degradirajućih tretmana kojima je izložena. Također, u interpretaciji samih izvora vjere potrebna je veća uključenost žena jer je to zapravo povratak tradiciji – zaključila je.

Hafiz dr. Benjamin Idriz je na početku uputio zahvalu na prilici i velikom odzivu. Zahvalio se muftiji akademiku Aziz ef. Hasanoviću na komentorstvu u dijelu njegova rada, m. Lamiji Alili na posebnom osvrtu i dr. Ajli Čustović na kritičkom osvrtu. Istaknuo je da se nerijetko govori o ženama u islamu ili raznim aspektima njene uloge što ukazuje da postoji bolna točka koja zahtijeva posebnu pažnju. Osvrnuo se na dosadašnje aktivnosti i govora o pravima žena u islamu kao i o samim segmentima knjige i što ona tretira.

Kroz primjere iz Kur’ana i života Muhammeda a.s. približio je prisutnima same poglede na prava žena te njenu ravnopravnost. Pojasnio je i da je odabir naslova knjige namjerno takav kako jest jer je Kur’an nepromjenjiv i knjiga sadrži osvrte samo na ajete u kojima se govori o ženi, dok naslov ne govori, a posljedično ni knjiga, o ženi u islamu jer u islamu postoje različita razumijevanja i interpretacije. Istaknuo je da je Kur’an došao s reformama i da je postupno s vremenom mijenjao do tada ustaljena pravila koja su bila na štetu žene i njenih prava po pitanju prava na život, financijsku samostalnost, odabir bračnog druga, itd. Svoje izlaganje završio je citiranjem hadisa koji govori da su muškarac i žena ravnopravni, dok su oni koji supruge maltretiraju nečasni. Na kraju muftija akademik Aziz ef. Hasanović uručio je Islamski enciklopedijski almanah hafizu dr. Benjaminu Idrizu i još jednom mu se zahvalio na dolasku.

Izvor: Islamska zajednica Hrvatske