U nedjelju se održavaju manjinski izbori, bira se u 201 jedinici
Istaknuto Nekategorisano Politika

U nedjelju se održavaju manjinski izbori, bira se u 201 jedinici

Oko 250.000 birača pripadnika nacionalnih manjina u nedjelju će šesti put birati svoja vijeća i predstavnike diljem Hrvatske, u 19 županija i Gradu Zagrebu, u 65 gradova i 116 općina.

Birat će 339 vijeća i 106 predstavnika.

U popis birača za izbor manjinskih vijeća upisano je 232.053 birača, a u popis za izbor predstavnika 17.760 birača.

Pravo birati imaju svi punoljetni hrvatski državljani koji se nalaze u Registru birača i u njemu im je upisana nacionalnost te imaju prijavljeno prebivalište na području grada, općine ili županije gdje su raspisani izbori za njihovu nacionalnu manjinu.

Kandidata 5.700, najstarija kandidatkinja ima 93 godine

Na izbore izlazi oko 5.700 kandidata, najmlađi je tek nedavno postao punoljetan, najstarija kandidatkinja rođena je 1930. godine.

Vijeća će birati 14 nacionalnih manjina, a predstavnike njih 19.

Manjinska vijeća biraju se u županijama, gradovima i općinama u kojima pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u gradovima i općinama u kojima živi više od 200 te u županijama u kojima živi više od 500 pripadnika neke manjine.

Ako ti uvjeti nisu ispunjeni, a u nekoj županiji, gradu, općini, živi najmanje 100 pripadnika neke manjine, njeni pripadnici biraju svog predstavnika.

U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, u gradska 15, a u županijska 25.

DIP biračima: Izađite na izbore, provjerite adrese biračkih mjesta

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je pripadnike nacionalnih manjina da izađu na izbore.

“Pozivamo birače da izađu na birališta i izaberu najbolje kandidate koji će ih u manjinskim vijećima predstavljati u iduće četiri godine”, poručio je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Birače je pozvao da prije odlaska na biračko mjesto provjere njegovu adresu, jer je broj biračkih mjesta manji u odnosu na redovne izbore, pa su im i adrese ponešto promijenjene.  

Birači te adrese mogu pronaći na online stranicama DIP-a ili na stranicama svojih općina ili gradova, podsjetio je Hojski.

Izborni rezultati u ponedjeljak

U nedjelju, od sedam do 19 sati, bit će otvoreno 840 biračkih mjesta.

DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu, dok će objedinjene rezultate manjinskih izbora objaviti u ponedjeljak na svojim online stranicama.  

Procjenjuje se da će na provedbi izbora biti angažirano oko 6.000 osoba.