U povodu Dana nezavisnosti BiH: General Nedžad Ajnadžić održao tribinu u Sisku
Društvo Istaknuto Nekategorisano

U povodu Dana nezavisnosti BiH: General Nedžad Ajnadžić održao tribinu u Sisku

U petak, 4. marta, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, gost kulturno-društvene tribine u Islamskom kulturnom centru Sisak bio je prof. dr. Nedžad Ajnadžić koji je održao tribinu na temu “Kako je odbranjen glavni grad BiH” prezentirajući egzaktne podatke o stanju u Sarajevu tokom najduže opsade jednog glavnog grada u historiji modernog ratovanja koje je trajalo 1.425 dana.

Organizator tribine bila je Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske-Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Sisak te je tribinu uvodnim riječima otvorio predsjednik ovog udruženja Mirsad Sedić.

“Dijelim zadovoljstvo što je ovo prva tribina u IKC Sisak kroz koju se promoviraju teme vezane za odbranu BiH koja je naša matična domovina s kojom moramo imati poveznicu i na ovaj način sjećati se i razvijati svijest i znanje o svim temama koje zaokružuju svijest o matičnoj domovini BiH”, istakao je Sedić te je u nastavku prezentirao biografiju gosta-predavača.

Prisutne je poselamio i uputio prigodne poruke glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić koji je naznačio važnost nacionalnog identiteta kroz kulturu sjećanja.

“Smatram da je u sklopu njegovanja nacionalnog identiteta prioritetna kolektivna obaveza-razvijanje kulture sjećanja na našu nacionalnu historiju jer samo na takav način možemo izvući pouke i poruke i za buduće generacije, posebno recentnu prošlost koja je vezana za agresiju na BiH”, naglasio je glavni imam Alem ef. Crnkić.

Prof. dr. Nedžad Ajnadžić je iz pozicije brigadnog generala Armije Republike BiH, ali i naučnog istraživača koji je doktorirao na temu značaja odbrane glavnog grada BIH, govorio kroz prizmu egzaktnih i argumentiranih podataka o stanju u Sarajevu tokom opsade navodeći kompletan razvoj situacije od referenduma za nezavisnost BiH do opsade Sarajeva i kopanja tunela spasa.

U svome izlaganju navodio je podatke koji ilustriraju razaranje glavnog grada BiH kao i ubijenih 11.000 djece, posebno u kontekstu snajperista koji su vršili egzekuciju nevinog naroda Sarajeva.

U toku tribine promovirane su dvije knjige prof. dr. Nedžada Ajndažića, a to je “Odbrana Sarajeva II” kao i knjiga “1 korpus Armije RBiH” na čijem čelu je bio dr. Ajnadžić, a recenzije o knjigama pročitala je moderatorica tribine Nermina Hafizović.

Druženje s prof. dr. Nedžadom Ajnadžićem nastavljeno je u prostorijama IKC-a Sisak, a sutradan je prof. dr. Ajnžadić posjetio nišan poginulim Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata u Sisku kao i mezar Asifa Dudakovića, koji je ukopan u Sisku, brata generala Atifa Dudakovića.