U Sarajevu održani protesti pred OHR-om: Nećemo aparthejd, Schmidte odlazi!
Istaknuto Nekategorisano Politika

U Sarajevu održani protesti pred OHR-om: Nećemo aparthejd, Schmidte odlazi!

Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) Christiana Schmidta danas su se održali protesti građana u organizaciji neformalne grupe “ReSTART” i Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”. 

Podsjetimo, protesti su održani zato što se u medijima u BiH već neko vrijeme piše da je Christian Schmidt spreman za novi krug ustavnih intervencija kojima bi dodatno ojačao poziciju Hrvatske demokratske zajednice BiH, a BiH kao državu unazadio na njenom putu ka građanskom uređenju.

Skup je zvanično okončan oko 15 sati i građani su se polahko počeli razilaziti, piše Faktor.

Građanima se obratio Adil Kulenović, predsjednik “Kruga 99”.

“Ovo je naša država. Mi čuvari Bosne, nikada od nje nećemo odustati. Hoćemo da smo suverena nacija i suverena država. Ovaj skup je za dostojanstvo, za naše bosansko, političko dostojanstvo. Niko nema pravo da nam nameće da glas jednog čovjeka u ovoj zemlji, bilo kojeg, vrijedi više od glasa drugog čovjeka”, kazao je, između ostalog.

Građanima na protestima se obratio i Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara.

“Da bi zlo pobijedilo, dovoljno je da dobri ljudi ne čine ništa”, kazao je između ostalog.

Dodao je da je ovaj skup samo upozorenje i najava da će ih biti još ukoliko bude odluka koje idu na štetu BiH kao građanske države.

 Učesnicima protesta ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu obratio se i Suad Đozić u ime neformalne grupe “ReSTART”.

“Danas nas ima dovoljno, danas treba da nas čuju. Želimo građanski uređenu državu. Ako smo u Dejtonu bili prislijeni na kompromise, danas ne moramo. Želimo mijenjati Ustav u pozitivnom smislu. Prvo treba ukloniti uzrok svih naših problema, a to je što nemamo građansku državu”, kazao je Đozić.

Azra Zornić, članica “Kruga 99 i apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava gdje je u njenu korist donesena presuda “Zornić”, govorila je na današnjem okupljanju. Ona je istaknula da se građani protive Schmidtovim nametanjima i samovolji pojedinih ambasada te da građani na skupu traže provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, a ne aparthejd.

Kada je spomenula Schmidta i zapadne diplomate, dio građana je uzvikivao “lopovi”! Također, kada je spomenula stranke koje zagovaraju da Schmidt ponovo intervenira, građani su izvikivali “izdaja, izdaja”.

“Tražimo ostavku Christiana Schmidta koji se pokazao kao nedostojan funkcije visokog predstavnika”, rekla je, a građani su glasnim uzvikivanjem odobravali.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dennis Gratz kazao je novinarima da je došao na proteste u svojstvu građanina.

“Došao sam da podržim jedan u nizu, nadam se, od protesta koji će pokazati da se protivimo okttroisanju pravila koja nisu u duhu demokratskih vrijednosti”, kazao je, između ostalog.