U Sisku održana tribina u Islamskom centru
Društvo

U Sisku održana tribina u Islamskom centru

Sisak: Otvorena džematska tribina u Islamskom centru Sisak sa prvim predavanjem i gostom

U nedjelju, 02. listopada 2022. nakon akšam-namaza održano je prvo predavanje sa temom „Blagodati džemata i zajednice“ sa prvim gostom – predavačem Mirzom ef. Mešićem s čime je otvorena džematska tribina nedjeljom u Islamskom centru Sisak.

Glavni imam MIZ Sisak je u uvodnom i moderatorskom dijelu istaknuo kako je posebna čast, vjerničko ushićenje i radost svjedočiti doživljenje ovih trenutaka u kojima uživamo blagodati korištenja džamije i Islamskog centra koji ima ulogu da sačuva ali i unaprijedi naš islamski i vjernički identitet ali i da promovira vrijednosti koje živimo za cjelokupnu društvenu zajednicu.

-Mi smo sada prepoznatljivi, vidljivi, svaki dan nam dolaze i prolaze kroz ovaj centar ljudi, naši sugrađani, dijele s nama zadovoljstvo i impresije ljepotom ove džamije i Islamskog centra, a mi sada imamo novu razinu emaneta, odgovornosti i potrebe za razvijanjem svijesti o održavanju i brige o ovoj džamiji jer ona je sada naše ogledalo i reprezent kroz koje će ljudi gledati i nas, istaknuo je glavni imam Alem ef. Crnkić.

Predstavljajući prvog gosta – predavača, istaknuo je da je Mirza-ef. odličan izbor da bude prvi gost- predavač ove tribine jer je bio i ostao kontinuirana podrška u procesu izgradnje džamije posvećujući sav prihoda od svog najznačajnijeg djela, životopisa o poslaniku Muhammedu, a.s. za izgradnju džamije čime se ugradio kao višestruki vakif u našoj džamiji.

-Mirzu- ef. kao predavača ali i spisatelja odlikuje pitak, jasan stil govora kroz koji želi usmjeriti muslimana na suštinske i temeljne praktične odrednice islama davajući poticaj i savjete kako da popravi i unaprijedi svoj život na ovome svijetu kroz svakodnevno življenje i primjenu vjere.

U svom predavanju, Mirza-ef. je govorio o vrijednosti i blagodati džamije, džemata i zajednice bez kojih musliman nema alternative s posebnim osvrtom na obavljanje namaza općenito bez kojeg musliman ne može očekivati spas i džennet.

-Namaz je naša najsnažnija veza sa Gospodarom i ne možemo očekivati da budemo od spašenih i upućenih bez namaza, zato naša dova od večeras, ukoliko ne obavljamo redovno namaz, treba biti posvećena samo tome, da nam Gospodar omili namaz i podari svjesnost važnosti i vrijednosti namaza, naglasio je predavač uz poticaj da u sadašnjim okolnostima kada imamo prekrasnu i prostranu džamiju i kada slušamo ezan, budemo redovni u dolasku u džemat jer nećemo više imati ispriku i izgovor.

Bez namaza nema priče o džennetu, poručio je Mirza- ef. Mešić.

Na kraju džematske tribine, glavni imam je predstavio posljednju knjigu i djelo Mirze- ef. koje je tematski i sadržajno koncipirano kao udžbenik islama za odrasle pod nazivom „Priručnik islama za odrasle“, a sav prihod od prodaje knjige posvećen je za podno grijanje u zagrebačkoj džamiji.

Glavni imam MIZ Sisak je ujedno pozvao na novi ciklus Tečaja islama, edukacije za odrasle u MIZ Siska koji je najbolja osnova i platforma za praktično življenje islama u svakodnevnom životu.

Izvor: Islamska-zajednica.hr