U Stocu osvanuo mural s kartom fašističke NDH
Društvo Istaknuto

U Stocu osvanuo mural s kartom fašističke NDH

Uz simbol Nogometnog kluba “Dinamo” iz Zagreba, u čiju čast je ovo “djelo” pronašlo svoje mjesto na ulicama Stoca, nalazi se zamišljena karta nekadašnje ustaške, tačnije fašističke tvorevine, tzv. Nezavisne Države Hrvatske, piše web portal Glas Stoca. Grbovi Dinama i zločinačke Herceg-Bosne, te karta NDH, na muralu su kompletirani likom kardinala Alojza Stepinca.

“Mješavina sporta i bolesnih umova sklonih mitologiji i veličanju ratnih zločina iz najsramnijeg dijela historije hrvatskog naroda nažalost stvarna je slika ‘navijačke scene” dijela Stoca koji se ovakvom porukom na najprizemniji način udaljava od općeprihvaćenih vrijednosti 21. vijeka. Reklo bi se, fair-play na stolački način”, zaključuju u Glasu Stoca

U Stocu je tokom Agresije njegovo bošnjačko stanovništvo u potpusnoti protjerano, odvođeno u logore i ubijano. Nakon 1996. godine tekao je mukotrpan proces povratka, obnove kuća i vjerskih i drugih objekata. Bošnjaci u Stocu decenijama su izloženi diskriminaciji hrvatske većine uspostavljene etničkim čišćenjem. Stoga ovaj mural treba posmatrati i kao izraz nečije želje da se Stolac vrati u vrijeme kada su Bošnjaci u njemu bili poput progonjenih zvijeri.

Treba podsjetiti i na to da se kad god HDZ radikalizuje situaciju u Federaciji FBiH, to posebno osjeti u sredinama poput Stoca.