U Turskoj bez krova nad glavom ostalo oko 1,2 miliona ljudi
Društvo Istaknuto

U Turskoj bez krova nad glavom ostalo oko 1,2 miliona ljudi

Zbog posljedica razornih potresa koji su prije sedam dana pogodili tursko-sirijsko pogranično područje, bez krova nad glavom je u dijelu jugoistočne Turske ostalo 1,2 miliona ljudi, objavio je u ponedjeljak ured turskog predsjednika.

Strahuje se da su dosad vjerovatno ispod ruševina izvučeni posljednji preživjeli.

Trinaestogodišnji dječak u ponedjeljak navečer iznesen je na nosilima živ iz ruševina u turskoj pokrajini Hatay, nakon što je pod njima proveo 182 sata, izvijestila je državna televizija TRT. Na snimci se vidi kako ga volonter drži za ruku.

U ponedjeljak je iz ruševina stambene zgrade u južnoj turskoj pokrajini Kahramanmaras izvučena i spašena desetogodišnja djevojčica, 183 sata nakon razornog potresa, izvijestila je državna televizija TRT Haber.

A u jugoistočnoj regiji Adiyaman, ranije u ponedjeljak ispod ruševina je pronađena i iz njih izvučena šestogodišnja djevojčica, 178 sati nakon potresa, objavilo je tursko Ministarstvo odbrane. Ovako dugo preživljavanje troje djece nadišlo je sve dosadašnje uobičajene granice. Izgledi za daljnja spašavanja i preživljavanje iznimno su mali.

Preživjeli koje su spasioci danas pronašli imali su pristup vodi, odnosno kišnici ili snijegu.

Poznato je da osoba bez vode može izdržati oko 72 sata nakon čega je životno ugrožena.

U međuvremenu je u najteže pogođenim pokrajinama Turske podignuto oko 176.000 šatora. Agencija za katastrofe AFAD izvijestila je da su njihovi radnici postavili više hiljada stambenih kontejnera.

Iz područja pogođenih potresom dosad je evakuirano gotovo 400.000 ljudi, podaci su iz predsjedničkog ureda.

Turska novinska agencija Anadolija prenosi da vlasti provode inspekcije kako bi se utvrdilo koje su stambene zgrade u deset potresom pogođenih pokrajina još uvijek useljive. Od ponedjeljka poslijepodne već se srušilo ili je moralo biti hitno srušeno više od 7.500 zgrada, rekao je Banu Aslan, direktor Odjela za graditeljstvo.

Ukupan potvrđeni broj smrtno stradalih dosad je veći od 37.500, a više od 80.000 ljudi je povrijeđeno.

Samo u Turskoj broj umrlih porastao je na 31.643, javlja Anadolija pozivajući se na AFAD.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u susjednoj Siriji umrlo je najmanje 5.900 ljudi.