U Zagrebačkoj džamiji obilježen rođendan našeg poslanika Muhammeda, a.s.
Društvo

U Zagrebačkoj džamiji obilježen rođendan našeg poslanika Muhammeda, a.s.

U subotu, 09.10.2022./12 rebiul-ewwela 1444. h.g., u Zagrebačkoj džamiji obilježen je mevlud našeg poslanika Muhammeda, a.s. Uz imame i muallime, glavni obol programu dali su polaznici mektepske nastave, njih više od dvije stotine raznog uzrasta.

Na početku programa, prisutnima se kratko obratio Halid ef. Dolić ističući da su dani mevluda dani sreće i radosti pa se, napojeni na vrelu Poslanikova sunneta, vjernici trebaju ugledati u Allahovog miljenika tijekom cijele godine a privrženost poslaniku Muhammedu, a.s., treba se očitovati i u našem ponašanju prema drugima.

U pripremi i realizaciji mevludskog programa sudjelovala je većina imama i muallima MIZ-a Zagreb. A kada se ujedinimo oko dobra, rezultat ne može izostati.

Mektebaši su s posebnim emocijama učili tekbire, salavate, ilahije i kaside a njihovi zvonki glasići odjekivali su džamijom i hodnicima našeg Centra.

Ne sumnjamo da će protekla subota ostati u sjećanju nas muallima ali i prisutnih džematlija jer svaku vjerničku dušu ispunjavaju osmjesi pa i suza radosnice koje su se mogle vidjeti na licima polaznika vjeronauka ali i na licima njihovih roditelja, braće, sestara, nana i djedova.

Program je završen lijepom i sadržajnom mevludskom dovom koju je proučio Haris ef. Opardija.

Pri izlasku iz džamije, podijeljeni su mevludski bomboni i paketići nakon čega je nastaljeno druženje uz ćevape i sladoled.

Izvor: Islamska-zajednica.hr