U Zagrebu počeo Halal Business Forum
Društvo

U Zagrebu počeo Halal Business Forum

U Zagrebu počeo Halal Business Forum

Danas je u Hotelu Westin u Zagrebu započeo Halal Business Forum u organizaciji Centra za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Hrvatskoj koji je okupio predstavnike iz 40 zemalja svijeta. Dvodnevni program nudi brojne mogućnosti proizvođačima i pružateljima usluga za razgovor, analiziranje fenomena u području halala te razvoj suradnje i razmjenu iskustava. Rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete doc. dr. Aldin Dugonjić zahvalio se prisutnima na dolasku i podršci posebno se zahvalivši ministarstvima poljoprivrede, turizma te gospodarstva i regionalnog razvoja kao i Gradu Zagrebu te poduzećima i organizacijama.

Prisutnima su se obratili i: izaslanica predsjednika HGK-a dr. Jelena Đugum, Ihsan Omut generalni tajnik SMIIC-a (Institut za mjeriteljstvo i standarde islamskih zemalja) te mr. Bojan Batinić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Muftija akademik Aziz ef. Hasanović je ukazao na činjenicu da je halal standard dio Božjih propisa.

Osvrnuo se i na kronologiju razvoja halal standarda na ovim prostorima te je istaknuo da je halal standard u Hrvatskoj registrirannjem u Hrvatskom zavodu za norme postao jedini s takvim statusom u Europskoj uniji. Istaknuo je značaj jačanja misije Centra certificiranje halal kvalitete te interdisciplinarni pristup proučavanju i implementacije halal standarda.

Ovom prigodom djelatnici Edini Mešić – voditeljici Odjela za kvalitetu uručeno je priznanje prigodom 10 godina rada. Također, Centar za certificiranje halal kvalitete donirao je ček u vrijednosti 10000 kuna Udruzi Krijesnica koja se bavi pomoći djeci s malignim oboljenjima. Muftija je istaknuo da je misija Centra od početka bila osigurati muslimanima halal hranu, konkurentnost proizvođačima na tržištima s muslimanskom većinom te prisutnost na međunarodnoj sceni što je sve ispunjeno. Uručeni su certifikati halal kvalitete i za ooduzeća: Zvijezda plus d.o.o., Dr. Škobić i Mujakić.

Izvor: Islamska-zajednica.hr