Upućen prijedlog da Podrinjska medresa u Zvorniku bude proglašena nacionalnim spomenikom BiH
Društvo Istaknuto

Upućen prijedlog da Podrinjska medresa u Zvorniku bude proglašena nacionalnim spomenikom BiH

Stara zgrada Podrinjske medrese u Zvorniku mogla bi postati nacionalni kulturno-historijski spomenik Bosne i Hercegovine.

Naime, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH uputila je zahtjev Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH da zgradu proglasi nacionalnim spomenikom.

“Vakufska direkcija uputila je prijedlog prema Komisiji, a prijedlog je upućen s kompletnom dokumentacijom. Očekujemo da Komisija razmatra i prihvati naš zahtjev”, izjavio je za Agenciju MINA Huso Salihović, stručni savjetnik za pravne poslove u Vakufskoj direkciji.

Zgrada Podrinjske medrese izgrađena je u 19. stoljeću u centru Zvornika i predstavlja spoj dva utjecaja i to orijentalnog i tadašnjeg modernog austro-ugarskog. 

Prema izvorima, to je prva zgrada u Zvorniku koja je zidana i građena od tvrdog materijala. Nakon izgradnje ovakvog objekta, tadašnji Zvornik počinje da se urbanizira.

Govoreći o značaju Podrinjske medrese predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Mustafa Muharemović je naglasio da je u jednom periodu bila najvažnija ustanova Zvornika i šire regije.

“Darovala je Srednjem Podrinju i dolini Spreče veliki broj imama i muallima. Trajalo je to sve do 1946. godine kada je njenu zgradu privremeno zauzela vojska. Nakon iseljenja vojske, korištena je za smještaj suda. Nakon toga je pretvorena u stambeni objekat, a 1961. godine nacionalizirana”, naveo je Muharemović.

Dodao je da je, osim svoje obrazovne uloge, Podrinjska medresa bila mjesto najznačajnijih događaja, dogovora i skupova za Bošnjake Zvornika.

Podsjetio je da su u gradnji same zgrade Medrese učestvovali mnogi Zvorničani, te da je ona kolektivni vakuf, kako su to danas mnogi objekti u BiH.

“Islamska zajednica je prepoznala važnost ovog objekta, te podnijela nominaciju da se uvrsti u kulturno naslijeđe. Ova zgrada je jedan od rijetkih objekata u gradu Zvorniku koji svjedoči o njegovom urbanom razvoje, pa je zbog toga važan za lokalnu zajednicu. Tako je sve više podrške za ovu inicijativu i od strane srpskog stanovništva”, naglasio je, između ostalog, Muharemović.

Vakufnama Podrinjske medrese je očuvana i čuva se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Također u Gazi Hurev-begovoj biblioteci nalazi se i dio bogate biblioteke zvorničke medrese, koja je služila muderrisima i učenicima.

Podrinjska medresa okupljala je muderrise i učenike ne samo iz Zvornika, nego i iz drugih krajeva BiH.