Ustavni sud BiH zabranio provedbu zakona RS-a, Banja Luka ne odustaje
Istaknuto Nekategorisano Politika

Ustavni sud BiH zabranio provedbu zakona RS-a, Banja Luka ne odustaje

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je donio odluku kojom je privremeno zabranio provedbu Zakona o nepokretnoj imovini, koji je u februaru donio parlament bh. entiteta Republika Srpska pokušavajući na taj način preuzeti vlasništvo nad nekretninama koje pripadaju državi BiH.

Sporni zakon formalno je stupio na snagu 28. februara, a njegovu primjenu istog je dana suspendirao visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt dok se o njemu ne očituje državni Ustavni sud.

“Ustavni sud je donio odluku kojom se privremeno stavlja izvan pravne snage zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti (u RS-u). Odluka stupa na snagu odmah”, kazala je novinarima u Sarajevu predsjednica suda Valerija Galić. Pojasnila je kako će se o ustavnosti zakona Ustavni sud očitovati naknadno na nekoj od plenarnih sjednica.

Dodala je kako je u ovom slučaju riječ o iznimno složenim pitanjima te postoje razlozi donošenja privremene mjere radi pravne sigurnosti i sprečavanja štetnih posljedica koje bi mogle nastati primjenom zakona.

O zabrani provedbe ovog zakona bit će informirano Tužilaštvo BiH, koje ima obavezu reagirati budu li vlasti u RS-u ipak pokušale upisati nekretnine kao vlasništvo entiteta.

Donošenje privremene mjere kao i ocjenu ustavnosti spornog zakona odvojeno su zatražili članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, kao i grupa zastupnika u parlamentu BiH.

Osnovu za to su našli u činjenici da je današnja država BiH pravni nasljednik bivše Socijalističke republike BiH, odnosno Republike BiH, pa tako i vlasnik imovine koja je nekada bila u društvenom odnosno državnom vlasništvu.

Precizno vlasništvo i pravo raspolaganja tom imovinom je, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, trebalo biti uređeno novim zakonom koji bi bio donesen u parlamentu BiH, no to se do danas nije dogodilo zbog političkih prijepora u zemlji. Vlasti u RS-u su odlučile pokušati jednostrano riješiti taj problem tako što bi preuzeli svu imovinu koja se nalazi na teritoriji tog entiteta.

Zakon, čiju je provedbu u četvrtak privremeno zabranio Ustavni sud, sličan je onome koji je Narodna skupština RS-a donijela u proljeće 2022. Ustavni sud BiH taj je zakon proglasio neustavnim, no čelnici RS su se, uprkos toj odluci, odlučili na svojevrsnu igru iscrpljivanja s državom tako što će opetovano donositi nove zakone istog sadržaja.

Nastavak te prakse odmah je najavio predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić komentirajući odluku Ustavnog suda. “Donosit ćemo uvijek takve nove zakone”, izjavio je Stevandić novinarima u Banjoj Luci.