Večernji list: Javni dug manji nego prije pandemije
Ekonomija Istaknuto

Večernji list: Javni dug manji nego prije pandemije

Hrvatska je jedna od rijetkih članica Evropske unije koja je za dvije godine uspjela spustiti javni dug ispod razine na kojoj je bio prije pandemije, piše u srijedu Večernji list.

Uoči korone hrvatski se javni dug kretao oko 71 posto hrvatskog BDP-a, a po zadnjim procjenama očekuje se da se javni dug, mjereno udjelom u BDP-u, do kraja prošle godine spustio na 69 posto hrvatskog BDP-a.

Ima li se na umu da je 2020. godine domaći javni dug eksplodirao do iznosa od 87 posto BDP-a, radi se o ogromnim pomacima na bolje za koje, među ostalima, Hrvatska može zahvaliti povratku turizma i visokoj inflaciji! Osim Hrvatske samo je Grčka vratila javni dug na razinu iz 2019. godine.

Od pet ponajboljih država po smanjenju javnog duga u prošloj godini njih četiri znatno su orijentirane na turizam, i to Grčka, Kipar, Hrvatska i Portugal, a izvan tog turističkog kruga nisko je zadužena samo Danska, čiji se javni dug kreće oko 30 posto BDP-a.

Inače, prosječni iznos javnog duga unutar eurozone kreće se oko 93 posto, a unutar EU 85 posto BDP-a i ta se tema ponovo vraća na velika vrata jer Evropska komisija u martu odlučuje što dalje po pitanju javnog duga, piše novinarka Večernjeg lista Ljubca Gatarić.