Večernji list: Koči li država prodaju kutinske Petrokemije turskom ulagaču?
Ekonomija Istaknuto Nekategorisano

Večernji list: Koči li država prodaju kutinske Petrokemije turskom ulagaču?

Koči li država preuzimanje kutinske Petrokemije, dok 1.300 radnika strahuje za posao, pita u srijedu Večernji list, prenoseći tvrdnje sadašnjih vlasnika da produženje okolišne dozvole nije razlog zaustavljanja prijenosa vlasništva.

Produženje okolišne dozvole nije razlog zaustavljanja prijenosa vlasništva jer to niko nije tražio, tvrde sadašnji vlasnici, dok u ministarstvu kažu da od njih traže garanciju da će im produžiti dozvolu, što ne mogu dok se fabrika ne modernizira, navodi ovaj dnevnik.

Okolišna dozvola nije sporna jer njeno produženje nije ni traženo. Turski Yildirim dobro zna da postojeća ističe sljedeće godine, baš kao što je toga svjesna i kompanija Terra mineralna gnojiva te od države ne traži ništa na što se država već nije obavezala. Ili najkraće, samo želi prijenos postojećeg ugovora, odnosno da Turci napokon uđu u vlasništvo kutinske Petrokemije.

Tvrde tako Večernjakovi sagovornici iz PPD-a, kompanije koja je s Inom vlasnica Terre, koja pak drži trenutno 54,52 posto jedine hrvatske kompanije mineralnih gnojiva. Petrokemiju je preuzela krajem 2018. godine, a prije četiri mjeseca s Yildirimom potpisala prijenos većinskog dijela kompanije, ali strani holding još nije ušao u njenu vlasničku strukturu.

U Ministarstvu gospodarstva kažu da je od njih zatraženo produženje okolišne dozvole koja vrijedi još u 2024. godini, a Ministarstvo je ne može izdati jer ne želi raditi mimo zakona.

“Okolišne dozvole nisu problem jer je kupac upoznat sa svim okolnostima oko dozvola i pristao je na ono što od njega država dodatno traži. Ni Terra mineralna gnojiva ni kupac ne traže ništa novo, ništa dodatno, ništa na što se država već nije obavezala, traže samo prijenos postojećeg ugovora, a kupac je, pritom, čak pristao na ustupke, tj. na smanjivanje obaveza države u odnosu na ono na šta se država prije obavezala”, objašnjavaju neslužbeno u PPD-u kako je država, nakon potpisivanja ugovora o dokapitalizaciji, izdala revidiranu okolišnu dozvolu na četiri umjesto na sedam godina, što do danas nije izmijenjeno, ali Turci su pristali i na to stanje te se u posljednjoj verziji aneksa ugovora usaglasili s konstrukcijom. U tome nema ničega nezakonitog, dodaju.

“Isključivo se traži poštivanje potpisanog ugovora, i to još uz ustupak kupca”, kažu pa dodaju i da su itekako u Petrokemiju, od preuzimanja njenog većinskog dijela, ulagali, piše novinarka Večernjeg lista Mateja Šobak.