Večernji list: Privatnih letova u Hrvatskoj pet puta više nego 2020. godine
Društvo Istaknuto Nekategorisano

Večernji list: Privatnih letova u Hrvatskoj pet puta više nego 2020. godine

Sve više privatnih aviona leti iznad Evrope, pa i Hrvatske, piše u uskršnjem trobroju Večernji list navodeći da je privatnih letova u Hrvatskoj pet puta više nego 2020. godine.

Lani su iznad Evropske unije te Velike Britanije, Švicarske i Norveške izbrojene 573.000 privatnih letova, dvije trećine više nego godinu prije, pokazalo je istraživanje Instituta CE Delft.

Prve pandemijske godine, kad je avioindustrija pretrpjela velike zabrane i gubitke, u Hrvatskoj su evidentirana samo 1.192 privatna leta. Pretprošle godine zabilježeno ih je 4.000, a prošle godine tačno 5.642.

Privatni letovi godinama zapinju za oko ekološkim udruženjima, pa je Greenpeace izračunao da su privatni letovi iznad Evrope lani proizveli gotovo 3,4 miliona tona CO2, dvostruko više nego godinu prije.

Najkorištenija zračna luka za privatno zrakoplovstvo u Hrvatskoj bila je 2022. godine Zračna luka Zagreb s 1.392 odlazna leta. Najčešće se privatnim avionima letjelo prema Beču – 191 put. Na drugom je mjestu Zadar – Bratislava i obrnuto te na trećem Zagreb – Verona.

Godinu prije tri najfrekventnije rute iz Hrvatske bile su Zadar – Budimpešta i obratno, zatim od domaćih Zagreb – Pula i obrnuto te Zadar – Bratislava.

U prošloj je godini najkraća ruta, za koju je netko 23 puta dizao u zrak privatni avion, bila od Dubrovnika do Tivta, koji su međusobno udaljeni samo 42 kilometra.

Za nešto malo udaljenije Pulu i Portorož privatni su avioni letjeli 25 puta, a na trećem mjestu po kratkoći udaljenosti od 98 kilometara bili su Zadar i Split, kamo je privatnim avionom, sigurno neko od bogatih turista, letio 51 put, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.