Večernji list: Stambeni krediti u Hrvatskoj jeftiniji nego u ostatku EU
Ekonomija Istaknuto Nekategorisano

Večernji list: Stambeni krediti u Hrvatskoj jeftiniji nego u ostatku EU

Prosječna kamatna stopa na nove stambene kredite u europodručju na kraju 2022. dosegnula je tri posto, a u Hrvatskoj je iznosila 2,6 posto, piše u utorak Večernji list, navodeći da su ulaskom u eurozonu banke počele nuditi kredite s fiksnom kamatom tokom cijelog roka otplate.

Borba s inflacijom i valovi podizanja referentnih kamata u Evropi nezaustavljivo su se počeli prelijevati na uvjete kreditiranja domaćih banaka.

Iako su iz Hrvatske narodne banke ustvrdili da realno nema potrebe za podizanjem kamatnih stopa jer se bankama oslobodilo oko 14 milijardi eura “zamrznute” likvidnosti ulaskom u eurozonu, aktuelna tranša državnog subvencioniranja stambenih kredita pokazuje da su ponuđene stope bitno porasle u odnosu na prošlu godinu.

Dio banaka ponudio je čak zakonski najvišu moguću signalizirajući da im je ograničenje efektivne kamate na 3,75 posto granično isplativo.

Ipak, kupovina nekretnine kreditom u Hrvatskoj trenutno je povoljnija nego u eurozoni, a pogotovo u odnosu na kupovinu u zemljama centralne i istočne Evrope koje nemaju euro, piše za Večernji list novinarka Ana Blašković.