Večernji list: Sve više nesuglasica u klubovima desnih stranaka
Istaknuto Nekategorisano Politika

Večernji list: Sve više nesuglasica u klubovima desnih stranaka

Pokušaji okupljanja šireg bloka za zajednički nastup na parlamentarnim izborima iduće godine kakvi se bilježe na ljevici, na desnoj strani političke scene sve su manje vjerovatni, piše u srijedu Večernji list.

Štaviše, iz pomalo bizarnih događaja proteklih sedmica daju se naslutiti nova raslojavanja unutar pojedinih desnih klubova u Saboru, navodi ovaj dnevnik.

Jasno je to bilo iz saopćenja kojim je Klub Domovinskog pokreta (DP) reagirao na prisustvo svog potpredsjednika Zlatka Hasanbegovića na predavanju dvojice srpskih historičara koji su u Hrvatskom institutu za povijest predstavili svoju knjigu “Bosanska golgota četnika 1945. godine”.

Ne zatraživši Hasanbegovićvo obrazloženje i ne obavijestivši ga unaprijed što kane učiniti, iz DP-a su javno zatražili od Hasanbegovića da se izvini za nešto što smatraju pokušajem rehabilitacije četničkog pokreta. Hasanbegoviću isprika ne pada na pamet jer, kaže, predavanje nije organizirao nego samo slušao, na naučnom skupu na kojem su bili i mnogi drugi hrvatski historičari, te potom otišao kući.

Međutim, upućeni govore da su odnosi između Hasanbegovića i DP-a, na čijoj je listi izašao na izbore, već neko vrijeme u silaznoj putanji. A to je, kažu, postalo očito nakon što je DP uručio otkaz Domagoju Beškeru, glavnom sekretaru Hasanbegovićeve stranke, koji je bio zaposlen u zajedničkom klubu.

S obzirom na to da je jasno kako je napetost nastala prije Hasanbegovićeve nazočnosti na predavanju srpskih historičara, poznavatelji desne scene tumače da je DP-u zapravo zasmetalo Hasanbegovićevo soliranje pri glasanju o Vladinu prijedlogu da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici.

Po toj teoriji, u DP-u su shvatili da bi ih narušeni odnosi s Mostom i Hrvatskim suverenistima, koji već neko vrijeme spominju mogućnost zajedničkog izbornog nastupa, mogli koštati na parlamentarnim izborima, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.