Večernji list: U Njemačku neće moći ko želi, nego samo poželjni useljenici
Ekonomija Istaknuto Nekategorisano

Večernji list: U Njemačku neće moći ko želi, nego samo poželjni useljenici

U Njemačku se više neće moći tako lahko useljavati ko god hoće jer će Nijemci sistemom bodovanja prije svega olakšavati dolazak useljenika koje oni više preferiraju i s kojima će zadržati status ekonomske sile Evropske unije i demografski ojačati, piše u petak Večernji list.

Njemačka s 84,3 miliona stanovnika među kojima je više od pet miliona stranaca iz EU, te 8,3 miliona stranaca izvan Unije s uvođenjem bodovnog sistema za useljavanje po uzoru na Kanadu sada se i formalno odlučila na selektivnu imigracijsku politiku – prije svega privlačenje mladih i stručnih radnika.

Novi zakon koji je odobrila koalicijska vlada predviđa uvođenje tzv. Chancenkarte kojom bi kandidat za useljavanje skupljao bodove uz kriterije poput naobrazbe, poznavanja jezika, dobi, radnog iskustva te poveznice s Njemačkom.

Za useljavanje u Njemačku bit će potrebno skupiti najmanje šest bodova pri čemu dobro poznavanje njemačkog jezika, naprimjer, donosi tri boda, dob ispod 35 godina dva, a za stručnost se može dobiti četiri boda!

Takva imigracijska politika za stručnjake koji se bave migracijama nije novina jer su imigracijske zemlje i prije diktirale koga će useljavati, samo se sada Njemačka i eksplicitno odlučila za takvu politiku.

Na djelu je melting pot – velikim dijelom slavenski narodi ulaze u germanski sistem i postaju polunijemci, kaže Ivan Lajić, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.