Večernji list: Ustavni sud ukida Zakon o izbornim jedinicama?
Istaknuto Politika

Večernji list: Ustavni sud ukida Zakon o izbornim jedinicama?

Ustavni sud u utorak će održati sjednicu na kojoj će se, među ostalim, konačno izjasniti o važećim izbornim jedinicama za parlamentarne izbore, piše u subotu Večernji list.

Informacija je to koju je dnevnik neslužbeno saznao s tog suda, a kakva će na kraju biti odluka, izvori nisu htjeli nagađati.

Suci imaju tri mogućnosti: zatražiti od Sabora da bez odgode izmijeni zakon kako bi se poštovalo načelo jednakosti biračkog prava, ukloniti potencijalno neustavne propise ili ne učiniti ništa.

Podsjetimo, na potrebu izmjene propisa po kojima se provode parlamentarni izbori Ustavni sud upozorio je još 2010. godine, jer su neke izborne jedinice već tada kršile zakonski uvjet da broj birača ne smije odstupati od prosjeka za više od pet posto. I tadašnji i svi kasniji sazivi Sabora ignorirali su taj izvještaj.

U međuvremenu su provedena i dva popisa stanovništva, a rezultati posljednjeg pokazali su da se ta odstupanja u međuvremenu povećala do razine koja bi u pitanje mogla dovesti ustavnost idućih izbora, pa su na Ustavnom sudu prionuli na pripremu nove odluke.

U tu je svrhu sudac izvjestilac Gordan Selanec ljetos proveo i savjetodavnu raspravu u kojoj su učestvovali predstavnici Ministarstva uprave i pravosuđa, ustavni pravnici, politolozi i matematičari. Prijedlog odluke u proceduru je uputio prije nekoliko mjeseci pa se očekivalo da će se Ustavni sud o njoj očitovati do kraja prošle godine. 

Nova izborna pravila vladajuća koalicija donosi najkasnije do septembra, a najizglednije je rješenje to da se u izbornim jedinicama bira različit broj zastupnika, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.