Vijeće ministara BiH odobrilo povezivanje plinovodima s Hrvatskom i Srbijom
Istaknuto Nekategorisano Politika

Vijeće ministara BiH odobrilo povezivanje plinovodima s Hrvatskom i Srbijom

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je u četvrtak odobrilo povezivanje te zemlje plinovodima s Hrvatskom i Srbijom te prihvatilo nacrt Zakona o vanjskim poslovima.

Posljednje dvije sedmice nisu održane sjednice državnog Vijeća ministara BiH zbog međusobnog ucjenjivanja predstavnika vladajuće tročlane grupacije predvođene SDP-om BiH te SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH oko izgradnje južne i istočne plinske interkonekcije.

Ministri su danas jednoglasno usvojili Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske” na pravcu Zagvozd (Hrvatska)-Posušje (BiH)-Novi Travnik s odvojkom za Mostar.

Zajedno s time je odobreno zaključivanje Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji plinovoda “Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije” na pravcu granica Srbija-BiH-Bijeljina-Banja Luka-Prijedor-Bosanski Novi. 

Informaciju o tome javnosti je dao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

“Dogovor donosi rješenja i našu zemlju vodi naprijed. Konflikt i svađe koriste samo političarima, jamče mandat i plate”, napisao je Konaković na svom Twitter profilu.

Dogovor o istovremenom davanju odobrenja za izgradnju plinovoda postigli su ranije upravo Dodik i Konaković, no problem bi sada mogla predstavljati činjenica da sve međunarodne sporazume, kakvi su i ovi o plinskim interkonekcijama, mora odobriti i Predsjedništvo BiH. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić već je najavio protivljenje realizaciji ovih projekata ako se ne donese državni Zakon o plinu. Slično stajalište ima i član državnoga vrha Denis Bećirević, koji je istakao da se pitanje opskrbe plinom mora definirati državnim zakonom.

Zajedno s odobrenjima za plinsko povezivanje s Hrvatskom i projektom LNG terminala u Omišlju, te novim plinovodom iz Srbije otkud će dotjecati ruski plin, Vijeće ministara je prihvatilo Nacrt Zakona o vanjskim poslovima BiH kojeg do sada ta zemlja nije imala. Zbog toga su vrlo često istupi vodećih dužnosnika BiH u inozemstvu nekoordinirani i ne predstavljaju stajališta te zemlje.