Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt suspendirao primjenu Zakona o nepokretnoj imovini RS-a
Istaknuto Nekategorisano Politika

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt suspendirao primjenu Zakona o nepokretnoj imovini RS-a

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je danas Obavijest o primjeni Naloga od 12. aprila 2022. na Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u bh. entitetu Republika Srpska, objavljen u Službenom glasniku RS-a 20. februara 2023. godine.

Iz OHR-a navode da je nalogom visokog predstavnika od 12. aprila 2022. prvobitno suspendiran prethodni Zakon o nepokretnoj imovini za funkcioniranje javne vlasti u RS-u, koji je usvojen u februaru 2022. godine, a stavljen van snage Odlukom Ustavnog suda BiH od 22. septembra 2022. U navedenoj odluci, Ustavni sud je utvrdio da RS nema ustavnu nadležnost da uređuje pravnu materiju koja je predmet tog zakona.

Dodaju da se nalog od 12. aprila 2022. sada primjenjuje na novi Zakon RS-a sa istim nazivom, što faktički znači da se primjena navedenog zakona obustavlja do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovoj usklađenosti s Ustavom BiH, odnosno dok Ustavni sud ne donese privremenu mjeru u vezi s navedenim zakonom. Dok sud ne donese odluku u vezi s tim pitanjem, mora se izbjeći bilo kakva pravna nesigurnost.

Visoki predstavnik je naglasio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama i podsjetio sve donosioce odluka da je Parlamentarna skupština BiH pravo mjesto za rješavanje tog pitanja, saopćeno je iz OHR-a.