Vlada FBiH izabrana pomoću Schmidtovih nametanja, organizirani i protesti
Istaknuto Nekategorisano Politika

Vlada FBiH izabrana pomoću Schmidtovih nametanja, organizirani i protesti

Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrao je u petak novu entitetsku vladu na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, čime su okončane višemjesečne peripetije u vezi s formiranjem izvršne vlasti koju je svojim novim nametanjem omogućio visoki međunarodni predstavnik međunarodne zajednice.

Novu vladu će činiti ministri iz stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH i stranaka iz grupacije predvođene SDP-om BiH.

Iz vlasti ispada Stranka demokratske akcije čiji su članovi i aktivisti uz masu građana demonstrirali pred parlamentom.

Novi saziv dobio je potporu tijesne parlamentarne većine od 51 zastupnika.

Sjednica Zastupničkog doma je u nekoliko navrata prekidana jer su predstavnici SDA i Demokratske fronte Željka Komšića tražili stanke. Optužili su druge probošnjačke stranke okupljene oko SDP-a BiH, Naše stranke i Naroda i pravde da su izdali interese Bošnjaka i države BiH.

Također su optuživali službeni Zagreb i visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta da je pogodovao hrvatskoj strani.

“Svako ko prihvati da se formira vlast vrši izravnu izdaju Bošnjaka i države. Isporučujete danas FBiH Zagrebu”, rekao je Mahir Mešalić iz DF-a.

Neposredno prije glasanja zastupnici SDA i DF-a napustili su zgradu parlamenta.

Novoizabrani federalni premijer Nermin Nikšić je nakon sjednice izjavio da će biti ključno raditi na “popravljanju odnosa u Federaciji” i na “popravljanju privredne situacije”.

Odbacio je optužbe SDA i DF-a kako su izdali interese Bošnjaka i države BiH. “Ne smatram da je iko manje pripadnik bilo kojeg naroda, a pogotovo neće biti manji pripadnik ako ostvarimo svoje ciljeve”, rekao je.

Na izlasku iz zgrade parlamenta demonstranti su nasrnuli na zastupnika Kenana Uzunovića koji je podržao izbor nove vlade. On se pred napadom uspio spasiti bijegom u obližnji hotel.

Demonstranti su uputili oštre kritike i drugim zastupnicima nazivajući ih izdajicama i ustašama.

Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990 postao je ministar zdravstva, Jasna Duraković iz SDP-a ministrica obrazovanja i nauke, Amir Hasičević iz Naše stranke ministar trgovine, Kemal Hrnjić je novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Nedžad Lokmić ministar za pitanja boraca i invalida. Ministar unutrašnjih poslova je Ramo Isak. Od ranije za ministra finansija imenovan je Toni Kraljević koji će biti potpredsjednik vlade. Ministarstvo pravde vodi Vedran Škobić, a Ministarstvo kulture i sporta Sanja Vlaisavljević. Ministar prostornog uređenja je Željko Nedić, a Andrijana Katić ministrica saobraćaja i komunikacija.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica je Nerin Dizdar, a razvoj, poduzetništvo i privredu vodit će Vojin Mijatović, ujedno i drugi potpredsjednik federalne vlade. Vedran Lakić dobio je resor energetike, industrije i rudarstva, a Adnan Delić rad i socijalnu politiku. Nasiha Pozder je ministrica turizma i zaštite okoliša, a Željko Nedić je ministar prostornog uređenja.