Vučiću “Oluja” najveće etničko čišćenje od 1945. godine, Dodiku udruženi zločinački poduhvat
Istaknuto Politika

Vučiću “Oluja” najveće etničko čišćenje od 1945. godine, Dodiku udruženi zločinački poduhvat

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak u Prijedoru u Bosni i Hercegovini kako je “Oluja” bila najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, dok je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik tu operaciju nazvao udruženim zločinačkim poduhvatom za koji je okrivio Hrvatsku, ali i SAD.

Vlasti Srbije i Republike srpske organizirale su u Prijedoru u sjeverozapadnoj Bosni zajedničko obilježavanje 4. augusta kao “dana progona Srba iz Hrvatske”.

Taj su grad, iz kojeg je od 1992. godine protjerano više od 30.000 Hrvata i Bošnjaka, a njih više od 3.000 ubijeno, odabrali s obrazloženjem kako je tamo pristigao prvi veliki val izbjeglih pred vojno-redarstvenom operacijom “Oluja” 1995. godine.

Mediji pod kontrolom vlasti u Rs-u, uključujući entitetski javni servis RTRS, prijenos iz Prijedora propratili su najavom “Oluja je pogrom”, a taj je natpis stajao i na tribini namijenjenoj govornicima.

Riječ pogrom tokom vjerskog obreda koristio je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije koji je govorio samo o stradanjima Srba u ratovima 90-ih i u Drugom svjetskom ratu, iako je dodao da osjeća i bol majki žrtava hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Kazao je kako se moli za mir među narodima na ovim prostorima koji zajedno žive jer je to najviša vrijednost, pozvavši i druge vjerske poglavare da rade na tome.

Vučić se nakon toga u govoru žalio na navodne “dvostruke standarde i pritiske velikih sila” zamjerajući im što nisu pristali na tvrdnju kako je “Oluja” bila najveće etničko čišćenje nakon 1945. godine kao i na tome što na Zapadu niko nije podržao podizanje optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota koje su u Beogradu okrivili za napad na kolonu kod Bosanskog Petrovca 7. augusta 1995.

Kaže kako je Srba u Hrvatskoj danas malo jer je protiv njih počinjen težak zločin.

“Zato je važno da mi Srbi budemo okupljeni i da se ne damo i da mi kažemo šta se dogodilo”, izjavio je Vučić.

Predsjednik Rs-a Dodik u zapaljivom je govoru “Oluju” nazvao “udruženim zločinačkim poduhvatom SAD-a i Hrvatske protiv nebranjenog srpskog naroda” nazivajući majmunima sve one koji misle drugačije. Posebno se obrušio na SAD, pod čijim je sankcijama od 2017. godine, proglasivši tu državu stalnim neprijateljem Srba i Rs-a.

“Amerika od prvog dana Daytonskog sporazuma ruši prava Rs-a”, kazao je Dodik vičući s govornice kako je taj entitet “srpska država” koja će sada dati isti status pripadnicima postrojbi pobunjenih Srba iz Hrvatske s onima koji su se borili u redovima vojske bosanskih Srba.

Pripadnici Hrvatske vojske i policije su od 4. do 7. augusta 1995. godine proveli operaciju oslobađanja teritorija od gotovo 8.000 kvadratnih kilometara koji je do tada bio pod okupacijom paravojnih postrojbi pobunjenih Srba.

Knin je oslobođen već 5. augusta. Uspjeh operacije “Oluja” omogućio je i mirnu regintegraciju dijela hrvatskog Podunavlja koji je također bio pod okupacijom.