Završen politički “medeni mjesec” u BiH, rad Vijeća ministara blokiran
Istaknuto Politika

Završen politički “medeni mjesec” u BiH, rad Vijeća ministara blokiran

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković upozorio je u utorak kako je rad državnog Vijeća ministara blokiran zbog ucjena iz Republike srpske, što su neizravno potvrdili i njegove kolege u Vijeću, predstavnici Srba, koji nisu htjeli glasati za evropske reformske zakone.

Ministar vanjske trgovine koji dolazi iz reda bosanskih Srba Staša Košarac pojašnjavao je kako neće podržati niti jedan zakon sve dok iz sastava Ustavnog suda BiH ne budu uklonjeni stranci.

Konaković je novinarima u Sarajevu potvrdio da na sjednici Vijeća ministara, održanoj tokom dana, nije bilo rasprave o reformskim zakonima na kojima insistira Evropska komisija jer su ministri srpske nacionalnosti bili protiv toga.

To se odnosi i na novi zakon o sudovima BiH, čiji je nacrt skinut s dnevnog reda Vijeća ministara iako je njegovo usvajanje sastavni dio 14 reformskih prioriteta definiranih još 2019. Nakon što je u septembru u parlamentu BiH usvojeno pet zakona iz reformskog paketa nastupile su blokade zbog zahtjeva lidera bosanskih Srba Milorada Dodika da se prije bilo kojeg drugog zakona donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH i da se iz njegovog sastava eliminiraju strani suci te uvedu elementi etničkog glasanja domaćih sudaca.

Konaković je novinarima potvrdio kako je to sada postalo problem koji može ozbiljno ugroziti nastavak evropskog puta BiH.

“Ne znam što nam svima donose uvjetovanja i ultimatumi. Mislili smo da toga neće biti”, kazao je Konaković potvrdivši da je prekinuta i njegova komunikacija s Dodikom.

Njih su dvojica protekle sedmice javno razmijenili oštre uvrede pri čemu je Dodik Konakovića nazvao “glupanom”, a ovaj mu je uzvratio da je “kukavica”.

Ministar vanjskih poslova BiH sada upozorava kako na ovaj način BiH ugrožava evropsku perspektivu, koja joj je širom otvorena nakon stjecanja kandidatskog statusa krajem 2022. To uključuje i moguću blokadu pristupa novim milijardama eura pomoći koje Evropska komisija planira ponuditi državama Zapadnog Balkana.

“Europa je napokon otvorila svoj prostor prema nama, a mi se sada zatvaramo. To bi bila historijska greška”, upozorio je Konaković.

Dodikov ministar vanjske trgovine u Vijeću ministara BiH Staša Košarac na to je ustvrdio kako oni ništa ne blokiraju nego traže da se poštuje raniji dogovor prema kojem su navodno svi partneri u vlasti pristali na to da se najkasnije u oktobru izradi novi zakon o Ustavnom sudu BiH, pa čekaju da se to i dogodi.

“Mi ništa ne blokiramo, ali ne možemo raditi jednostrano”, kazao je vidno nervozan Košarac.

Optužio je političke partnere iz bošnjačko-građanskog bloka da oni zapravo stvaraju probleme jer dopuštaju da se na njih utječe iz ambasada zapadnih država, a posebno iz Ambasade SAD-a i Ureda visokog predstavnika (OHR).

Sadašnja vlast u BiH, koju osim Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Konakovićevog Naroda i pravde (NiP), SDP BiH i Naše stranke (NS) čini i HDZ BiH, očekivala je pozitivno mišljenje Evropske komisije o napretku, čime bi se otvorila mogućnost početka pristupnih pregovora, no to je sada dovedeno u pitanje.