Završetak autoceste na koridoru Vc kroz BiH do kraja 2028. godine
Ekonomija Istaknuto Nekategorisano

Završetak autoceste na koridoru Vc kroz BiH do kraja 2028. godine

Autocesta na trasi koridora Vc između Budimpešte i Ploča, na dijelu koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, trebala bi biti u cijelosti dovršena u narednih pet godina, najavili su u utorak predstavnici kompanije Autoceste Federacije BiH, koja je zadužena za gradnju najvećeg dijela te strateški važne saobraćajnice.

Autocesta na koridoru Vc kroz BiH je projektirana u dužini nešto manjoj od 330 kilometara, na pravcu od Svilaja na sjeveru zemlje do graničnog prijelaza Bijača-Nova sela na jugu, gdje se u Hrvatskoj spaja s već izgrađenom autocestom koja vodi iz pravca Splita do Ploča.

Prvi radovi počeli su prije više od dva desetljeća, a do sada je izgrađeno manje od 150 kilometara. Najveći dio predstavlja dionica od Zenice do tunela Ivan, koji predstavlja spoj geografskog područja Bosne s Hercegovinom, no iz Autocesta Federacije tvrde kako je sve planirane radove moguće ubrzano okončati.

“Imamo namjeru do kraja 2028. izgraditi autocestu na koridoru Vc”, kazao je u Sarajevu pomoćnik direktora Autocesta Amir Fejzić učestvujući na stručnom skupu posvećenom tunelogradnji u cestovnom saobraćaju.

Pojasnio je kako bi sjeverni dio koridora, odnosno pravac koji povezuje Sarajevo sa sjeverom i granicom Hrvatske, mogao biti u funkciji i ranije, odnosno tokom 2026. 

Za dovršetak južne dionice od Sarajeva prema Mostaru trebat će više vremena jer podarazumijeva probijanje tunela kroz planinu Prenj u dužini od oko deset kilometara, rekao je Fejzić.

Radovi na tom objektu još nisu počeli, a dogodi li se to ove godine, kako je planirano, trebat će najmanje pet godina da se taj tunel probije i u potpunosti osposobi za promet.

U Autocestama FBiH sporu gradnju koridora Vc pravdaju kompliciranim terenom, a u utorak su to pokušali ilustrirati upravo brojkama o tunelima koji su projektirani.

Na cijeloj trasi ima ih više od 50, a do sada je izgrađeno njih 14, dok je trenutno u toku izgradnja još 11.