Željko Komšić izjavio da Hrvatska vojska neće učestvovati u vojnoj misiji EU u BiH
Istaknuto Politika

Željko Komšić izjavio da Hrvatska vojska neće učestvovati u vojnoj misiji EU u BiH

Hrvatska vojska neće učestvovati u vojnoj misiji Evropske unije u Bosni i Hercegovini i to je konačno stajalište Evropske komisije, izjavio je u srijedu član Predsjedništva BiH Željko Komšić i objasnio da su takve odredbe Daytonskog sporazuma.

Nakon što su se tokom dana članovi Predsjedništva BiH u Bruxellessu sastali s dužnosnicima EU, Komšić je u izjavi za medije u BiH ustvrdio da je definitivno otklonjena mogućnost učestvovanja pripadnika Hrvatske vojske u misiji Althea koje nadzire poštivanje Daytonskog sporazuma.

”To se neće dogoditi s obzirom na odredbe Daytonskog sporazuma kojim su se susjedne zemlje obavezale da nema angažmana njihovih snaga i vojnika na teritoriju BiH”, kazao je Komšić za sarajevski portal Klix.

Komšić je pritom objasnio da je to prenio visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost EU Josep Borrell.

Na učestvovanju pripadnika Hrvatske vojske u misiji Althea ranije je insistirao hrvatski predsjednik Zoran Milanović, ali on za to nije dobio podršku u Bruxellesu.

U sastavu EUFOR-a u BiH sada je angažirano nešto više od 1.000 vojnika iz 21 države, uglavnom iz EU, no među njima su i vojnici iz Čilea.

EUFOR je 2004. godine naslijedio misiju SFOR-a.